14 Nisan 2014 Pazartesi

2014 Yilinin  Yeni Amiral Gemisi Karşinizda
İşte  Htc One (M8)

İsterseniz Öncelikle  Kisaca
Siz Değerli Okuyucularimiz  İle Birlikte Htc One2 (M8)Modelinin Bazi Teknik Özelliklerine Ve Bazi Gizli Teknik Kavramlara Göz Atarak Başlayalim…..

TEKNİK ÖZELLİKLER HTC ONE(M8)

İşlemci: Qualcomm Snapdragon 801
Bellek:2 GB RAM
Ekran: 5 inç, 1920x1080 piksel
Depolama alanı: 16 veya 32 GB, 128 GB'a kadar microSD için kart yuvası
Ağrlık: 160 gram
Boyutlar: 146,36 x 70,6 x 9,35 mm
Kamera: Arkada çift HTC UltraPixel 4 megapiksel ve çift LED flaş, önde 5 megapiksel, Full HD video destekli
Kablosuz teknolojiler: 802.11ac kablosuz ağ, Bluetooth 4.0 aptX, NFC, GPS ve Glonass
Kablo bağlantısı: USB 2.0, MHL/HDMI arayüzü
SIM: Nano SIM kart
Android sürümü: 4.4.2 Kitkat
Pil: 2600 mAh



BUNA EK OLARAK BELKİ ÇOĞUMUZUN BİLİP TE KULLANMADIĞI BAZI GİZLİ ÖZELLİKLER MEVCUT CİHAZIMIZDA ART VE DALVİK…….BUNLAR NEDİR NE ANLAMA GELİR DİYE SORACAKSINIZ..?

İŞTE CEVABI….
Android işletim sistemi bildiğiniz gibi Android uygulamalarını çalıştırmak için Dalvik sanal makinesini kullanıyor. Google yavaş yavaş artık Dalvik’ten vazgeçip uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni sanal makinesi Android Runtime'a (ART) geçiş yapmak istiyor ve bunun için son Android sürümü olan Kitkat'a ART'ı da entegre etmiş. Bu yazımda ART'ın detayına, Dalvik'ten farkına ve ne yenilikler getirdiğine değineceğim.
Android platformunda, Java diliyle yazdığımız Android uygulama kodları önce Java bytecode'larını içeren .class uzantılı dosyalara sonra da Dalvik sanal makinesinin kullanabileceği ve çalıştırabileceği Dalvik bytecode'unu içeren .dex uzantılı tek bir dosyaya dönüştürülür. Dalvik kısıtlı bellek ve işlemci gücü sağlayan mobil cihazlarda çalışmak için tasarlanmış bir yapı olduğu için günümüzdeki çoğu modern bilgisayar programlama dili (Java, C#) gibi yığınlarla (stack) değil yazmaçlarla (register) çalışır. Bir başka deyişle, Android stack-based değil, register-based yapıdadır ve bu şekilde daha hızlı çalışır.

PEKİ ART NEDİR?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi Dalvik her ne kadar mobil odaklı ve kısıtlı kaynaklarla çalışabilecek bir yapı olsa da, bazı alanlarda iyileştirilmesi gereken ve zamanın şartlarına göre tasarlanmış, artık yavaş yavaş eskiyen bir runtime (çalışma zamanı).
Google bunun farkında olduğu için yaklaşık 2 yıldır yeni bir runtime üzerinde çalışıyor, ismi ART yani Android Runtime. ART'ın çalışma şekli Dalvik'ten çok farklı. Dalvik, Android 2.2 sürümünden beri "Tam Zamanında" derleme (Just-In-Time – JIT compilation) kullanarak kodu derliyor. Uygulamamızı yazıp cihaza yüklediğimizde kod belli bir oranda derleniyor ve esas derleme ve optimizasyon uygulama çalışmaya başladığında yapılıyor. Bu işlem uygulama her çalıştığında yapılıyor. Tabii bu da uygulama her çalıştığında fazladan yük getiriyor ve daha az verimli çalışılmasına sebep oluyor.
ART bu durumu tamamen ortadan kaldırmak için "Zamanın Ötesinde derleme" (Ahead-of-Time – AOT compilation) denilen bir işlemle bytecode derlemesini uygulama cihaza kurulurken yapıyor ve bytecode'u makine diline çeviriyor. Böylece her uygulama açılışında yeni bir sanal makine başlatma ve uygulama kodunu derleyerek çalıştırma yükü aradan çıkmış oluyor.

ART neler kazandırıyor?

ART henüz tam anlamıyla standart olarak kullanıma hazır değil, birçok optimizasyonu ve testi henüz yapılmamış. Bu yüzden ART ile Dalvik arasında ne kadar fark olduğunu ve gerçekte neler kazandıracağını şu aşamada doğru olarak ölçmek güç. Fakat çeşitli test siteleri ve kullanıcılar tarafından yapılan testlerde işlem sürelerinin şimdiden yarıya yakın azaldığı söyleniyor (kendi yaptığım testlerde bu kadar büyük bir fark göremedim fakat ART’a geçiş yaptıktan sonra işletim sisteminin animasyonlarında ve bazı uygulamalarda fark edilir hızlanma gördüm. Bu da uygulamaların daha hızlı çalışması, arayüzdeki geçişlerin ve animasyonların daha yumuşak ve takılmadan görüntülenmesi anlamına geliyor. Daha hızlı işleme, daha az işlemci gücü gereksinimi demek olduğu için cihazların pil ömürlerinde de ciddi artış bekleniyor.
Bu getirilerin elbet bir de bedeli var. Uygulamalar cihaza kurulurken makine diline çevrileceği için ilk kurulum süreleri artıyor. Küçük uygulamalarda bu hissedilmeyecek bir fark iken, daha yüklü ve büyük uygulamalarda kurulum süresi fark edilir şekilde artabilir. Her bytecode'un makine dilindeki birkaç komuta denk geldiği düşünülürse, makine diline çevrilmiş olarak saklanan uygulamalar cihazın belleğinde daha çok yer kaplayacaktır ama bu büyüklük artışı sadece çalıştırılabilir kodda olacağı için (resim, video, ses dosyası gibi uygulama kaynaklarında bir değişiklik söz konusu değil) çok fazla olmayacaktır. Google %10-20 arasında bir artış olacağını söylüyor.
Sonuçta uygulamaların ve işletim sisteminin daha hızlı çalışması ve cihazın pil ömrünün artması gibi çok kritik getirilerin yanında cihazdaki depolama alanında kaplanan miktarın artması veya ilk kurulumun daha uzun sürmesinin çok bir öneminin olmayacağı açık.
ART'ı nasıl kullanabilirim?
Google, Android 4.4 sürümü ile birlikte artık cihazınızda çalışma zamanı olarak Dalvik veya ART'ı seçmenize olanak veriyor. Bunun uygulama ve donanım geliştiriciler için deneme amaçlı bir özellik olduğunu söylemekte fayda var. Yukarıda da bahsettiğim gibi, ART henüz tam anlamıyla hazır değil. Tüm bu söylediklerime rağmen yine de yeni çalışma zamanını ve getirdiği farklılıkları test etmek istiyorsanız ve cihazınızda Android 4.4.x işletim sistemi bulunuyorsa, "Ayarlar" (Settings) > "Geliştirici Seçenekleri" (Developer Options) > "Çalışma zamanını seçin" (Select runtime) kısmından Dalvik seçeneğini değiştirerek ART'ı seçebilirsiniz.
Bu ayarı her değiştirdiğinizde cihazınız libdvm.so kütüphanesinden libart.so kütüphanesine geçmek için yeniden başlatılacak ve kurulu bütün uygulamalarınız ART için tek tek derlenecek ve optimize edilecek. Bu işlem cihazınızda kurulu uygulama sayısına bağlı olarak 5 ile 15 dakika arasında sürüyor, bunu dikkate alarak bu işi boş bir zamanınızda yapmanızı tavsiye ederim.

Evet Yukarıda Belirttiğimiz Gizli Teknik Özellikler  (Art Ve Dalvik Fonksiyonları) M8 Cihazımızda Mevcut Ve Sorunsuz Bir Şekilde Çalişmaktadir….Kullanmanızı Veya Denemenizi Şiddetle Tavsiye Ederim….
                   Birazda Cihazımızın Can Alici Noktalarına Değinelim İsterseniz…
Cihazımız Tamamen Alüminyum Gövdeye Sahip Buna Ek Olarak Piyasada Bulunan En Kaliteli Tutuş Hissi Vermektedir Ve Elimizde Tuttuğumuz  Zaman Gerçketen Kaliteyi Yakindan Hissedebiliyoruz….Güçlendirilmiş Pil Farkli Bir Arayüz Muhteşem Bir Çift Duo Kamera Desteği İle Gelmektedir….Kamerası İnanın Çok Hoşunuza Gidecek Htc Yi Farkli Kilan Bir De Ses Özelliklerinden Bahsedelim Sizlere Önceki M7 Modelinde Beats Audio Bulunurken Bu Modelimizde Boom Sound Denilen Htc Nin Kendi Geliştirdiği Muhteşem Bir Ses Sistemi Bulunmaktadir….Sesi Ve Kaliteyi Gerçekten Hissedeceksiniz Gerek Müzik Dinlerken Gerek Konuşma Esnasinda….Hele Motion Arayüzü Buna Ne Diyeceksiniz Htc M8 İn Ekranini Çift Tik El Gezdirme Gibi Özellikleriyle Aktif Edip Uyku Modundan Uyandirabiliyoruz  Sanki Baştan Tasarlanmiş Bu Yenilikçi Özelliklerle Cihazimizi Kullanmak Daha Da Zevkli Hale Geliyor….Bunlar Yetmezmiş Gibi Birde Htc Güç Tasarrufunun Yaninda Üstün Güç Tasarruf Modunu Eklemiş Cihazimiza…Diyelim Ki Sarjiniz Yok Sarj Edecek Yer Bulamiyorsunuz Çok Önemli Bir Görüşme Veya Mesaj Mail Bekliyorsunuz Diyelim Bu Üstün Güç Tasarruf Modunu Aktif Ettiğimizde Telefon Bambaşka Bir Arayüze Geçip Sadece An İçin Gerekli Olan Özellikleri Aktif Ediyor Ve Geri Bütün Özellikler Otomatikman Kapaniyor Ta Ki Sanki Sizi Anlayan Ve Aciliyetinizin Farkina Varmiş Bir Akilli Telefon Çikiyor Gün Yüzüne…..Telefonumuzda Donma Kasilma Ve Buna Benzer Hiçbir Kalintiya Dahi Rastlanmiyor Niye Mi En Güçlü Snapdragon 801  İşlemcisini Kullaniyor Da Ondan…Htc Br Devrim Yaparak İlk Defa Bu Modelinde Sd Kart Slotuna Yer Vermiş..Yani 16 Gb Lik Aldim Bana Yetmez Kaygisi Yok 128 Gb Kadar Hafiza Karti Desteği Sunuyor Siz Değerli Kullanicilarimiza…Sarj Konusunda Da Htc Yeniliğe Gitmiş Ortalama İki Saat Süreyle Sarjiniz Dolmuş Olacak Ve Telefonunuzu Yeniden Kullanmaya Başlayabileceksiniz…..Bu Arada Htc Bu Cihazinda Nano Sim Teknolojisinide Kullanmiş…Artik Cihazimiz Nano Sim İle Çalişmaktadir….
Cihazımızın Kutu içeriğine Baktığımızda Bir Adet Gelişmiş Kulaklık Bir Adet Geliştirilmiş Sarj Adaptörü Ve Usb Kablosu Yer Almaktadir….Buna Ek Olarak Htc Bir Süpriz Yapmiş Siz Değerli Kullanicilarimiza Kutudan Çikan Cihazinizin Rengine Uygun Koruyucu Şeffaf Kilif Evet Yanliş Duymadiniz Kilifiyla Beraber Geliyor Htc M8 Modeli Bu Kilif Sadece Bu Model İçin Özel Tasarlanmiş Ve Kilifimizda Telefonumuzun Alt Kisminda Bulunan Kulaklik Ve Usb Girişi Dahi Düşünülmüş..Kilifi Cihazimiza Taktiğimiz Anda Cihaz Bambaşka Bir Kimliğe Bürünüyor Sanki Her Taraftan Cihazimiz Korumya Aliniyor Ve Kullanimimizi Kisitlamiyor Bir Anlamda Bu Şeffaf Özel Üretim Silikon Kilifta Çok Hoşunuza Gideceğinden Eminim…..
Cihazimizi Açar Açmaz Wifi Ye Bağlandiğimiz Anda Bir Güncelleme Karşiliyor Bizleri Bir Çok Geliştirmenin Ve İyileştirmenin Olduğu Yalniz Cihazinizi Aldiğinizda Piliniz Yeterli Seviyede Olmayabilir .
Bu Nedenle Güncellemeyi Hemen Yapmamanizi Tavisye Ederim Bataryanizi Gerekli Seviyeye Yani %15 Seviyesine Kadar Bitirip Sarjinizi Full Olarak Doldurduktan Sonra Yapmanizi Tavsiye Ederim…Çünkü Pil Seviyesi Kritik Olduğu Zaman Zaten Cihaziniz Uyari Verip Güncellemeyi Yapmayacaktir….
Sonuç Olarak Fiyatini Hakedecek Bir Cihaz Olduğunu Düşünüyorum Ve Siz Değerli Kullanicilarimizi Da Yari Yolda Birakmayacağina İnaniyorum Cihaz Tam Anlamiyla Dört Dörtlük Bir Cihaz Olmuş Kanisindayim Herşeyiyle Bir Bütün Şik Sizi Tamamen Anlayacak Kadar Zaki Bir Cihaz….Deneyin Siz De Farki Hissedeksiniz…..
Htc M8 Kalite Ve Şikliğin Bir Arada Sunulduğu Farklilaşmanin Yeniden Tasarlandiği Bir Android Canavari…..
Htc M8 İle Siz Kefinize Bakin Gerisini İşin Uzmani Htc One m8 e Birakin…
                                                                                     Editör:Cihan ULUÇAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder